Underhåll som du själv kan göra på bilen

Moderna fordon är utrustade med avancerad teknik och elektronik. De har också komplicerade styrenheter och i många fall så krävs det att en dator kopplas in för att identifiera vilka problem som finns. Det finns många saker som du själv kan fixa på din bil men ibland så är det helt enkelt mycket bättre och smidigare att lämna in bilen till en auktoriserad verkstad. Men om du ändå vill meka själv vilka saker kan du då själv fixa?

Provkör och testa din bil

Underhållningsarbeten är i sig inte speciellt komplicerade utan de delarna kan du själv utföra. Men om du känner dig osäker så är det ändå bäst att låta en verkstad sköta om underhållet. En bra verkstad för detta kan du läsa om här.

Ett lätt sätt för att identifiera problem är att provköra bilen och lyssna om det finns något konstigt ljud. Känn efter om bilen drar åt något håll eller om har du vibrationer i ratten vid olika hastigheter eller då du trycker på bromsen. Kontrollera att batteriet är rent och se även över alla kopplingar och kontakter. Kopplingar och kontakter ska inte sitta löst då har du snart ett problem på halsen.

Att byta olja är en annan sak som går lätt att lära sig att göra själv. Byt även packningarna när du byter olja och fukta dessa med den nya oljan. Det är viktigt att komma in ordentligt under bilen för att kunna byta olja och ibland så måste man kunna lyfta upp bilen i en lift för att komma under bilen.

Andra saker som är lätta att göra själv är att byta torkarblad på vindrutetorkarna och även att byta till sommar- eller vinterdäck beroende på årstiden. Men även byte av däck kan behövs en verkstad för om de behöver balanseras. Obalanserade däck orsakar vibrationer i ratten som kan kännas obehagliga

Byte av glödlampor

Att laga mindre rost på bilen är också någonting som du själv kan fixa, men när det gäller större jobb är det bättre att lämna in bilen, likaså om du vill förebygga med en rejäl underredsbehandling.

Något som tidigare var ganska enkelt att göra själv var att byta glödlampor men det kan vara lite mer krångligt på moderna bilar. Det är framför allt problem med utrymmet när du försöker byta glödlampor. Men om du får hjälp en gång av experter så be dem visa dig hur du enklast gör det så kan du fixa det själv nästa gång.