Motocross

Motocross körs med motorcykel på en bana som är kuperad, det är en mycket publikvänlig sport i och med att man har oftast publikplats runt banan.

Banan ställs i ordning innan tävlingen med jordhögar som skapar fina och långa hopp, tävlingar körs i olika klasser beroende på motorstorlek på cyklarna. MX3 är den största klassen och då får maskinerna ha motorer som är 450 cc, här är det verkligen fartfyllda tävlingar. I barn och ungdomsklass så körs det från 50 cc upp till 80 cc. Är man äldre än 16 år så kan man köra i klassen MX2 som innebär 250 cc.

Motocross åkare i action

För att tävla så måste man skaffa sig licens, det kan man göra vid 12 års ålder. 2004 så infördes Guldhjälmen som licensform och utan denna licens så får man inte vara med och tävla.

Finns det en eller flera i familjen som åker Motocross så brukar oftast hela familjen bli involverad i denna sport. På ett eller annat sätt, det är en livsstil att hålla på med motocross, många helger som det är tävlingar och förutom tävlingarna så går det åt många timmars träning om man vill bli duktig.

Ove Lundell var en av många framgångsrika motocrossförare i Sverige, han var född 1930. Endast 15 år gammal åkte han land och rike runt tillsammans med sin far och visade upp sina konster i olika cirkussammanhang. Under 50- och 60-talet så körde han för Monark som tillverkades i Varberg.  Lundell blev Svensk mästare tre gånger, 1955, 1958 och 1960. Fram till sin bortgång så deltog Lundell i Klassisk motocross och han var även med och startade några av dessa tävlingar, bland annat tävlingarna i det kända High Chaparral.

Varberg blev hans hem fram till hans död 2001, Ove Lundell en legend inom motocrossammanhang.