Rally

Rally är en motorsport som körs på längre sträckor, tävlingarna körs på väg, specialsträckor, det kan vara fråga om vanliga landsvägar som stängs av för vanlig trafik och det gäller att komma i mål så fort det bara går.

Gammal rallybil

För att komma till specialsträckorna så kör man transportsträckor och där gäller de vanliga trafikreglerna. Kartläsaren utgör en viktig position i bilen då denna utgör ögonen för föraren som enbart koncentrerar sig på körningen och följer de anvisningar som kartläsaren ger.

Rallysporten har utvecklats genom åren och olika specialvarianter har uppkommit, den så kallade rallysprinten är en variant. Man kör ett antal heat på någon kort specialsträcka, tiden varierar men runt två minuter brukar ett heat vara. Framförallt så är det mer publikvänligt då man inte behöver åka ut i skogen för att se bilarna tävla. Det är också billigare att anordna rallysprinttävlingar.

Björn Waldegård är en av Sveriges genom tiderna skickligaste förare inom rally, den började i mitten på 60-talet då han vann en tävling med en begagnad Wolkswagen. Sedan så har Waldgård tälvlat för stora team runt omkring i världen. Han har totalt 19 segrar i rally VM, safarirallyt har han vunnit fyra gånger. Samt vinster i RAC-rallyt, Monte Carlo-rally. Under sin karriär så har Waldegård också stått som segrare i Svenska Rallyt fem gånger. En av Sveriges absolut bästa förare genom tiderna. Efter sin aktiva karriär så sitter Waldegård som expertkommentator på Eurosport och delger sin kunskap och ger utlåtande om rallytävlingar runt om i världen.