Snabba tävlingar

NascarVi har redan nämnt några härliga tävlingar med våra två- och fyrhjuliga vänner i form av folkrace och superbike VM. Nu tänkte vi berätta om några stycken till som är mumma för oss med bensin i blodet.

Inspirationen till att skriva denna artikel kom för ett tag sedan då vi spanade in kalendern för årets olika stora tävlingar inom motorsporten. Vi kom då in på en sida vid namn GO Sport Travel, ett sportresearrangör som arrangerar sportresor till bland annat Formel 1 och Nascar, som vi skriver här nedanför om.

Formel 1

Formel 1 brukar lite klyschigt kallas för motorsporternas Royce Rolls. Klyschigt men likväl också sant eftersom detta nog är den mest intensiva form av motorsport som går att uppleva. Automotorsport.se beskriver upplevelsen av att se formel 1 på plats på ett förtjänstfullt sätt då man skriver ungefär följande:

– Har man en gång haft nöjet att följa ett formel 1 lopp på plats så har man upplevt intryck som slår det mesta. Ljudet i form av de kraftfulla, nästan hysteriskt skrikande motorerna, vilket ger en otroligt fysisk upplevelse av hur blixtsnabba dessa bilar egentligen är i verkligheten.

Någon kanske anmärker att det, farten till trots, ändå inte ligger i närheten av den hastighet som brutala Top Fuel-dragsters kommer upp i. Detta är i sak helt korrekt, men skillnaden är att formel 1 lopp körs på snirkliga banor där varje kurva är en potentiell dödsfara om föraren inte är på sin vakt. Lägg därtill ett antal motståndare att ta hänsyn till. I dragracing, som i allra högsta grad är en superhäftig sport, så är det ju bara en raksträcka och en motståndare.

Nascar

Nascar är kanske inte så superkänt här i Skandinavien, eller ens i Europa. Det är helt enkelt i USA som Nascar har sin stora popularitet, helst med tanke på att dess olika lopp körs där. Grundidén med Nascar är att trimmade standardbilar, så kallade stock cars, körs på stora rundbanor. Låter kanske inte som det allra mest märkvärdiga? Det är det, med tanke på att det finns tävlingar som ses av över 250 000 människor(!) och det är alltså bara på plats, live – inte på tv.

Dragracing

Dragracing är en motorsport som ofta står ut från mängden på grund av sitt upplägg. Här handlar det inte om någon lång bana med tuffa svängar eller liknande. Istället är banan bara en enda raksträcka och de tävlande försöker komma upp i absolut högsta möjliga hastighet på så kort tid de bara kan för att vara den första som korsar mållinjen. Och bara två bilar tävlar samtidigt.

Standarden på banorna är ofta en fjärdedels engelsk mil, vilket är cirka 402 meter. Men en del banor är bara hälften så kort som detta. Under en tävling klockas bilarna in vid flera tillfällen under de korta sträckorna för att få en uppfattning om vilka hastigheter de faktiskt kommer upp i. Tittar man bara på det svenska rekordet var detta en sluthastighet på hela 483 km/h.