Dags att sälja bilen?

Det finns många anledningar till att sälja pärlan: behov av pengar, en bil för mycket, bilen går dåligt, det är dags att uppgradera eller bilen räcker inte till den utökade familjen. Vad du än har för skäl att göra dig av med kärran, ger vi dig tipsen för att göra en så smidig försäljning som möjligt.

Värdera bilen

Du kan få ett riktpris på bilen direkt på nätet. Du kan få reda på värdet online med så lite information som miltal och modell.

Eller så använder du värderingen för att sätta ett eget pris på bilen och säljer den själv. Du kan kräva mer pengar när du säljer privat, men det kan svårare och ta längre tid att hitta en köpare när du vill ha mer pengar.

Besiktning

Passa på att besikta bilen innan du lägger ut en annons. Om bilen har några smärre problem borde du åtgärda dem. Större fel på gamla bilar är sällen värda att laga innan försäljning, då är det bättre att sänka priset lite. Om bilen går igenom besiktningen har du bevis att visa upp, du har också bättre argument varför du vill ha ett visst pris.

Foton

Ta många och bra kort på bilen. Skaffa en digitalkamera billigt på nätet och ta ordentliga bilder. De allra bästa mobiltelefoner har bra kameror, men för de flesta av oss har mobilen svårt att fånga färger och ljus på samma sätt som en riktig kamera. Digitalkameran kommer ju att komma väl till hands nästa gång du ska sälja något.

Pruta

Sätt ett pris där du är bekväm med att köparen prutar, för de kommer de alltid att göra. Det kanske bara handla om några hundralappar men dyrare bilar vill vissa pruta ned flera tusen för att känna att de har ”gjort en bra affär”. Du kan sätta ditt maxvärde på bilen och skriva att bilen är ”billigare vid snabb affär” eller att ”viss prutmån finns”. Det kommer att locka fler intressenter!