Superbike VM

Superbikes. Vilket laddat ord! Här har vi den ultimata motorcykelsporten. Fart, högljutt och jublande publik. Superbikes mästerskapen började 1988 och det har varit en svår resa att bli en världssport. Men de har överlevt och snart står 2014 års världsmästerskap för dörren.

Superbikes har en del regler när man vill ställa upp i mästerskapet. Motorerna som används i motorcyklarna får max ha 1000cc samt vara godkända av de som håller i tävlingen. Det brukar skilja lite grann från land till land men utseendet måste följa standard och man får inte ändra motorblocket på något sätt. Därefter har lag och förare lite mer fria händer att göra vad de vill. Eftersom motorcyklarna har mycket blank yta är detta en sport som företag brukar gilla. Ytorna yppar sig väldigt mycket för reklamdekor och sponsorerna täcker nästan hela motorcykeln med reklam.

Den 11: e april står världsmästerskapet på spel. Under många år har VM fått lite dålig publicitet då äldre regler gjorde så att det gick nästan bara att vinna med Ducatimotorcyklar då fördelarna låg hos modeller med två cylindrar. Nu verkar det dock bli ändring på det här.

Förra året var det Tom Sykes från Storbritannien som tog hem mästerskapet i sin Kawasaki ZX-10R och året innan kvalade in på en andra plats. Båda åren har Marco Melandri och Sylvain Guintoli legat bakom och brottats om de andra platserna på vinstpallen. Då är det kanske inte så konstigt att Tom Sykes har odds på 2.60 hos Unibet och att Melandri och Guintoli ligger strax bakom som potentiella vinnare. Det ser ut som det kanske blir en jämn match mellan tre superhojförare. Om några veckor har vi äntligen svaret vem som är årets mästare.

Efter att ha haft dålig publicitet och blivit sedd som MotoGPs prestigelösa brorsa, har superbikes klättrat upp och blivit en glamorös, spännande sport med nagelbitande lopp!